Τι είναι βρογχίτιδα στα παιδιά; - Δρ. Γεωργία Κολτσίδα MD FAAP
17603
post-template-default,single,single-post,postid-17603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Τι είναι βρογχίτιδα στα παιδιά;

Τι είναι βρογχίτιδα στα παιδιά;

Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή στους μεγάλους αεραγωγούς ( ‘σωλήνες’ που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Προκαλείται συνήθως από ιούς και λιγότερο συχνά από βακτήρια και αλλεργιογόνα και εμφανίζεται με βήχα (υγρό ή ξηρό), ρινική καταρροή, πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες, ανορεξία  και καταβολή.

Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν λίγες ημέρες 5-7, αλλά ο βήχας μπορεί να παραμείνει για 3 ή 4 εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Η διάγνωση, τίθεται συνήθως μέσα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί συμπληρωματικά να χρειαστούν ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος  ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Στη περίπτωση οξείας βρογχίτιδας, όπου ο βήχας διαρκεί λιγότερο από 2 εβδομάδες, δεν υπάρχουν επιπλοκές ή υποκείμενα νοσήματα και το αίτιο θεωρείται μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, δεν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικής αγωγής. Ο βήχας υποχωρεί από μόνος του. Στην χρόνια βρογχίτιδα, όταν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 4 εβδομάδες, δύναται να χρειαστεί αντιβιοτική θεραπεία ενώ πολλές φορές συνίσταται και η εκτίμηση από παιδοπνευμονολόγο για περαιτέρω έλεγχο.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν το παιδί τους έχει βρογχίτιδα είναι υψηλός πυρετός που διαρκεί πάνω από 3 ημέρες, μειωμένη λήψη τροφής και υγρών, λήθαργος, δυσκολία στην αναπνοή, θορυβώδη αναπνοή, πόνος στο στήθος και αίμα στα πτύελα. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η επικοινωνία με το παιδίατρο και όποτε κρίνεται απαραίτητο ή επικουρικό, η εκτίμηση από παιδοπνευμονολόγο.