Μελέτη ύπνου στα παιδιά - Δρ. Γεωργία Κολτσίδα MD FAAP
22
post-template-default,single,single-post,postid-22,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Μελέτη ύπνου στα παιδιά

Μελέτη ύπνου στα παιδιά

Η επιστήμη του ύπνου εμφανίζει την τελευταία δεκαετία σημαντική πρόοδο, συμβάλλοντας και στα παιδιά στην διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία πολλαπλών παθήσεων με στόχο την εξασφάλιση της καλή τους υγείας και την σωστή ανάπτυξή τους.

Η μελέτη ύπνου (πολυσομνογραφία) είναι μια ανώδυνη διαγνωστική μέθοδος που πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου του παιδιού. Κατά την μελέτη ύπνου καταγράφονται διάφορες παράμετροι όπως η κίνηση του θώρακα και της κοιλίας, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, ο καρδιακός ρυθμός και η αδρή δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η καταγραφή αυτή πραγματοποιείται μέσω διάφορων αισθητήρων που συνδέονται στον παιδί.

Η μελέτη ύπνου πραγματοποιείται από εξειδικευμένο τεχνικό του ύπνου σε κέντρο ύπνου ή στο νοσοκομείο, επιβλέπεται και ερμηνεύεται από γιατρό εξειδικευμένο στην επιστήμη του ύπνου.

Ενδείξεις για μελέτη ύπνου :

  • Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας,
  • ‘Άπνοια λόγω προωρότητας, σύνδρομο κεντρικού υποαερισμού και περιοδική αναπνοή
  • Νευρομυικές παθήσεις ( νωτιαία μυϊκή ατροφία, εγκεφαλική παράλυση)
  • Κρανιοπροσωπικές διαταραχές
  • Χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις
  • Ρύθμιση παραμέτρων επεμβατικού και μη επεμβατικού αερισμού.

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο ( ΣΑΑΥ)

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο είναι η συχνότερη ένδειξη για πραγματοποίηση μελέτης ύπνου και υπολογίζεται πως εμφανίζεται σε 2% των παιδιατρικών ασθενών. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία ( American Academy of Pediatrics) συστήνει , κάθε παιδί όπου υπάρχει η υποψία ΣΑΑΥ θα πρέπει να εκτιμάται με μελέτη ύπνου καθώς το ΣΑΑΥ είναι συχνό και πολλές φορές δεν διαγνώσκεται εγκαίρως ή και καθόλου.

Τα συμπτώματα του ΣΑΥΥ περιλαμβάνουν σημεία ή συμπτώματα απόφραξης των αεραγωγών όπως ροχαλητό, εργώδη αναπνοή, άπνοια. Τα παιδιά με ΣΑΥΥ συχνά εμφανίζουν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, αδυναμία συγκέντρωσης ή και υπερδραστηριότητα, πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων, διαταραχές στην όρεξη τους, και αλλαγές στην συμπεριφορά τους. Η συχνότερη αιτία του ΣΑΑΥ είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων ( κρεατάκια) και των αμυγδαλών. ‘Άλλες αιτίες είναι η παχυσαρκία και ανατομικές ανωμαλίες του προσώπου.