Δύσπνοια με την άσκηση - Δρ. Γεωργία Κολτσίδα MD FAAP
26
post-template-default,single,single-post,postid-26,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Δύσπνοια με την άσκηση

Δύσπνοια με την άσκηση

Η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας κατά την άσκηση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά και στους εφήβους που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την δραστηριότητα τους. Από τα πιο συχνά αίτια είναι ο βρογχόσπασμος που εκλύεται με την άσκηση και το άσθμα. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει απόφραξη των αεραγωγών με αποτέλεσμα την παγίδευση του αέρα στους πνεύμονες. Ένα άλλο σημαντικό αίτιο που μπορεί να μιμηθεί το άσθμα και χρήζει εκτίμησης από ειδικό είναι η δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, όπου κατά την άσκηση παρατηρείται αδυναμία απαγωγής των φωνητικών χορδών με αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν  σιγμό, βράγχος φωνής και να αισθάνονται πως δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Αλλά σπανιότερα αίτια είναι παθήσεις του θωρακικού τοιχώματος και του σκελετού, όπως η σκολίωση και το pectus excavatum. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα λόγω  μη ιδανικής φυσικής κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση το ενδελεχές ιστορικό και η κλινική εξέταση μπορούν να θέσουν την διάγνωση, ωστόσο σημαντική είναι και η συμβολή exercise induced asthma test.

Να σημειωθεί πως η απόκλιση καρδιαγγειακών νοσημάτων συνίσταται σε πολλές περιπτώσεις. Η θεραπεία κατευθύνεται ανάλογα με το αίτιο. Ενδεικτικά στο άσθμα και στον βρογχόσπασμο, χορηγούνται εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά κατά την άσκηση ενώ αν τα συμπτώματα είναι επίμονα συνίσταται η θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδη.

Στην δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, οι ασκήσεις αναπνοής προσφέρουν σημαντική ανακούφιση.