Βρογχοσκόπηση - Δρ. Γεωργία Κολτσίδα MD FAAP
33
post-template-default,single,single-post,postid-33,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Βρογχοσκόπηση

Βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία ο παιδοπνευμονολόγος μπορεί να δει και να ελέγξει το εσωτερικό των αεραγωγών, των σωλήνων δηλαδή που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες ( λάρυγγας, τραχεία και βρόγχοι). Κατά την εξέταση αυτή, εισάγεται το βρογχοσκόπιο, ένας εύκαμπτος , λεπτός σωλήνας που έχει μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του, από την μύτη ή το στόμα του ασθενούς και προωθείται προς την τραχεία και τους βρόγχους. Η εικόνα βιντεοσκοπείται ενώ μπορούν να ληφθούν και στιγμιαίες φωτογραφίες. Επιπρόσθετα μέσω του βρογχοσκοπίου μπορεί να αναρροφηθούν εκκρίσεις από τους αεραγωγούς ( βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα) και να σταλούν για ανάλυση από κυτταρολόγο και μικροβιολόγο. Η βρογχοσκόπηση γίνεται υπό αναισθησία σε ειδικό χώρο του Νοσοκομείου και δεν είναι επώδυνη για το παιδί.

Ενδείξεις για την διενέργεια βρογχοσκόπησης είναι η υποψία ανατομικών ανωμαλιών των αεραγωγών όπως τραχειομαλάκυνση και ενδοβρογχικοί όγκοι , επίμονες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και χρόνιος βήχας που δεν ανταποκρίνονται στην συνήθη αγωγή, επαναλαμβανόμενες εντοπισμένες πνευμονίες  αλλά και πιο σπάνιες παθήσεις όπως η πλαστική βρογχίτιδα και η πνευμονική κυψελική πρωτεῒνωση.

Η βρογχοσκόπηση πέρα από διαγνωστική εξέταση μπορεί να είναι και θεραπευτική σε περίπτωση βυσμάτων βλέννης που αποφράσσουν τους αεραγωγούς ή σε καταστάσεις εισρόφησης ξένου σώματος που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το άκαμπτο βρογχοσκόπιο από τον ωτολαρυγγολόγο.

Η εξέταση είναι σύντομη, 5-30 λεπτά , αλλά με την συνολική προετοιμασία η διάρκεια φτάνει τα  90 λεπτά. Το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις δραστηριότητες του την επόμενη. Η βρογχοσκόπηση είναι μια ασφαλής επεμβατική εξέταση χωρίς σημαντικές επιπλοκές, με τον βήχα και την χαμηλή πυρετική κίνηση να αποτελούν τα  πιο συνήθη συμπτώματα τις πρώτες ημέρες μετά την εξέταση.