04 Οκτ Τι σημαίνει η εισρόφηση στα βρέφη και τα παιδιά;
Εισρόφηση είναι η είσοδος περιερχομένου όπως τροφή, σάλιο, τοξικές ουσίες στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες. Η εισρόφηση μπορεί να συμβεί οξέως και οδηγεί σε πνευμονία με συμπτώματα όπως πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Ωστόσο, η εισρόφηση μπορεί να συμβαίνει και σε χρόνια βάση όπου σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή ή ευδιάκριτα αλλά παρολ’αυτά να οδηγούν σε χρόνια βλάβη των πνευμόνων.
Η εισρόφηση μπορεί να συμβεί λόγω δυσκολίας στην κατάποση αλλά και σε έδαφος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (όταν η τροφή πηγαίνει από τον οισοφάγο και το στομάχι πίσω στο λάρυγγα). Η εισρόφηση δύναται να συμβαίνει κατά την διάρκεια της σίτισης αλλά και μεταξύ των γευμάτων.
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εισρόφηση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
- Ανατομικές ανωμαλίες όπως υπερωιοσχιστία, ατρησία οισοφάγου, τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο.
- Γαστρεντερολογικές παθήσεις όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Σύνδρομα όπως CHARGE, Cri du Chat
- Νευρολογικές παθήσεις όπως εγκεφαλική παράλυση, παράλυση φωνητικών χορδών, τραύματα εγκεφάλου
- Νευρομυικές παθήσεις όπως νωτιαία μυϊκή ατροφία, μυασθένειες, Guillain-Barré syndrome.
Τα συμπτώματα που δύναται να εμφανιστούν είναι:
- Βήχας, πνιγμός ή δυσκολία στην αναπνοή κατά την σίτιση
- Χαμηλά πυρετικά κύματα
- Ακροαστικά ευρήματα όπως ‘υγροί’ ήχοι
- Συνεχείς λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού
- Χρόνιος υγρός βήχας
Η διάγνωση της εισρόφησης γίνεται κυρίως με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ωστόσο, συχνά είναι σημαντική και η συμβολή εξετάσεων όπως η ακτινογραφία, η αξονική θώρακος, η δοκιμασία κατάποσης με την συμβολή λογοπεδικού. Η αντιμετώπιση της εισρόφησης έγκειται αρκετά στην θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος. Συμπληρωματικά, κάποιες φορές ο λογοπεδικός προτείνει τρόπους που διευκολύνουν την κατάποση όπως σωστή στάση σώματος κατά τα γεύματα, πιο στέρεη τροφή κτλ. Πολλές φορές συστήνεται φαρμακευτική η χειρουργική θεραπεία για την παλινδρόμηση. Για την σιελόρροια, την αδυναμία δηλαδή διαχείρισης του σάλιου, υπάρχουν επίσης φάρμακα ενώ σε μερικές περιπτώσεις πραγματοποιείται και έγχυση Botox στους σιελογόνους αδένες.